Domů Recepty Mřížkový koláč s meduňkou a ostružinami

Mřížkový koláč s meduňkou a ostružinami

24. 7. 2017
Velká úroda ostružin a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte mřížkový koláč s meduňkou a ostružinami, jistě si jej zamilujete.

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • špetka soli 
  • špetka sody
  • lístky meduňky


Na náplň:

  • 500 g ostružin
  • 3 lžičky pektinu
  • třtinový cukr (množství dle sladkosti ovoce)
  • šťáva z 1 citronu

 

  • 1 vejce a třtinový cukr na posypání

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Meduňku nasekejte na kousky. Máslo nakrájejte a promíchejte se zbytkem surovin. Propracujte těsto, zabalte jej do fólie a nechte v lednici odpočinout (nejlépe přes noc).
Na náplň krátce povařte ostružiny s cukrem. Citrónovou šťávu smíchejte s pektinem, přidejte a vařte asi 4 minuty. Náplň nechte vychladnout a zželírovat - nejlépe přes noc. Ovoce můžete použít ale také čerstvé.
Druhý den vyndejte těsto z lednice, odeberte dvě třetiny a vyložte jím dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm (skvělá je od značky Emile Henry, tu máme v Gourmet Academy vyzkoušenou!). Nezapomeňte ji předem vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. Dno propíchejte a pečte v troubě na 170 °C dorůžova. Korpus naplňte ovocnou směsí. Zbytek těsta rozválejte a nakrájejte pásky, které pokladete na povrch koláče. Potřete vejcem a posypte třtinovým cukrem. Opět vraťte do trouby a pečte asi 35 minut (teplota zůstává 170 °C).