Mřížkový koláč s meduňkou a ostružinami
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Meduňku nasekejte na kousky. Máslo nakrájejte a promíchejte se zbytkem surovin. Propracujte těsto, zabalte jej do fólie a nechte v lednici odpočinout (nejlépe přes noc).
Na náplň krátce povařte ostružiny s cukrem. Citrónovou šťávu smíchejte s pektinem, přidejte a vařte asi 4 minuty. Náplň nechte vychladnout a zželírovat - nejlépe přes noc. Ovoce můžete použít ale také čerstvé.
Druhý den vyndejte těsto z lednice, odeberte dvě třetiny a vyložte jím dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm (skvělá je od značky Emile Henry, tu máme v Gourmet Academy vyzkoušenou!). Nezapomeňte ji předem vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. Dno propíchejte a pečte v troubě na 170 °C dorůžova. Korpus naplňte ovocnou směsí. Zbytek těsta rozválejte a nakrájejte pásky, které pokladete na povrch koláče. Potřete vejcem a posypte třtinovým cukrem. Opět vraťte do trouby a pečte asi 35 minut (teplota zůstává 170 °C).