Domů Recepty Dokonalý vaječný koňak

Dokonalý vaječný koňak

2. 12. 2024
Voní rumem a pravou vanilkou, sladký je tak akorát a na rozdíl od toho kupovaného má i fantastickou barvu. Vaječný koňak k Vánocům patří, a ten, který chystá Edita Paulusová, jim navíc dodá punc dokonalosti. Protože je sám dokonalý! Nenechte se pobízet, a pojďte ochutnat její recept…

Suroviny:

  • 250 g salka
  • 0,25 l rumu
  • ½ vanilkového lusku
  • 150 g žloutků
  • 0,5 l šlehačky
  • 0,1 l mléka

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Vejce omyjte v silné octové vodě, opláchněte je pod proudem studené vody a osušte papírovým ubrouskem. Rozklepněte je a oddělte žloutky od bílků.
 

Salko se šlehačkou a mlékem přelijte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavíme z ohně. Vanilkový lusk rozřízněte podélně napůl a pomocí tupé strany nože vyjměte semínka a vložte je do smetanové směsi.
 

Hrnec se smetanovou směsí vložte do většího hrnce, který má na dně vodu (vytvoříte tak vodní lázeň). Do horké směsi, která má asi 60-70 °C, nalijte žloutky.  Intenzivně míchejte nad vodní párou do lehkého zatuhnutí. Pozor – nepřetáhnout!
 

Poté směs proceďte přes cedník, nechte lehce vychladnout.  Přimíchejte rum a nalijte do lahví. Do druhého dne nechte v lednici zatáhnout. Před servírováním láhev protřepte, aby se ode dna odlepila semínka vanilky. A pak už si jen vychutnejte dokonalý vaječný koňak i atmosféru Vánoc.
 

Uchovávat v lednici... 

Hodnocení Gourmet Academy