Dokonalý vaječný koňak
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Vejce omyjte v silné octové vodě, opláchněte je pod proudem studené vody a osušte papírovým ubrouskem. Rozklepněte je a oddělte žloutky od bílků.
Salko se šlehačkou a mlékem přelijte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavíme z ohně. Vanilkový lusk rozřízněte podélně napůl a pomocí tupé strany nože vyjměte semínka a vložte je do smetanové směsi.
Hrnec se smetanovou směsí vložte do většího hrnce, který má na dně vodu (vytvoříte tak vodní lázeň). Do horké směsi, která má asi 60-70 °C, nalijte žloutky. Intenzivně míchejte nad vodní párou do lehkého zatuhnutí. Pozor – nepřetáhnout!
Poté směs proceďte přes cedník, nechte lehce vychladnout. Přimíchejte rum a nalijte do lahví. Do druhého dne nechte v lednici zatáhnout. Před servírováním láhev protřepte, aby se ode dna odlepila semínka vanilky. A pak už si jen vychutnejte dokonalý vaječný koňak i atmosféru Vánoc.
Uchovávat v lednici...