Lotrinský koláč (quiche lorraine)
Postup
Troubu nechte předehřívat na 200 °C. Těsto vyválejte do kruhu a vyložte jím vymazanou koláčovou formu o průměru 23 cm. Na dně jej propíchejte vidličkou, pak vyložte pečicím papírem a na něj nasypte keramické pečicí kuličky nebo suché fazole, abyste zajistili rovnoměrné propečení těsta. Korpus pečte 15 minut, pak odstraňte papír s kuličkami (fazolemi) a vyndejte koláč z trouby. Teplotu trouby stáhněte na 180 °C.
Teď si připravte náplň. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a do zlatova na něm osmahněte slaninu. Přendejte ji na papírovou utěrku, nechte okapat od přebytečného tuku a teprve potom rozprostřete po předpečeném korpusu.
Smíchejte vejce, mléko, smetanu, muškátový oříšek a pažitku v mixovací míse pomocí šlehací metly nastavené na rychlost 4 a ochuťte. Přelijte přes slaninu a pečte 35 až 45 minut, dokud nebude náplň pevná a nahoře dozlatova opečená. Koláč podávejte teplý nebo vlahý, o pokojové teplotě, nejlépe se zelenými salátovými listy.