Domů Recepty Lotrinský koláč (quiche lorraine)

Lotrinský koláč (quiche lorraine)

27. 7. 2023
Tento slavný koláč z oblasti Alsasko-Lotrinska ve Francii určitě znáte. Ale víte, že ten opravdu tradiční se připravuje bez sýru? Zkuste ho s námi!

Suroviny:

Počet porcí: 4-6

Příprava: 10 minut

Vaření: 50 minut

Ingredience:

  • 1 křehké máslové těsto
  • 25 g másla
  • 250 g uzené slaniny nakrájené na kostičky
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany na šlehání (min. 33%)
  • špetka čerstvě mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a čerstvý mletý černý pepř

Postup

Troubu nechte předehřívat na 200 °C. Těsto vyválejte do kruhu a vyložte jím vymazanou koláčovou formu o průměru 23 cm. Na dně jej propíchejte vidličkou, pak vyložte pečicím papírem a na něj nasypte keramické pečicí kuličky nebo suché fazole, abyste zajistili rovnoměrné propečení těsta. Korpus pečte 15 minut, pak odstraňte papír s kuličkami (fazolemi) a vyndejte koláč z trouby. Teplotu trouby stáhněte na 180 °C.

Teď si připravte náplň. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a do zlatova na něm osmahněte slaninu. Přendejte ji na papírovou utěrku, nechte okapat od přebytečného tuku a teprve potom rozprostřete po předpečeném korpusu.

Smíchejte vejce, mléko, smetanu, muškátový oříšek a pažitku v mixovací míse pomocí šlehací metly nastavené na rychlost 4 a ochuťte. Přelijte přes slaninu a pečte 35 až 45 minut, dokud nebude náplň pevná a nahoře dozlatova opečená. Koláč podávejte teplý nebo vlahý, o pokojové teplotě, nejlépe se zelenými salátovými listy.

Hodnocení Gourmet Academy