Domů Blog Učíme děti lásce k jídlu…

Učíme děti lásce k jídlu…

Když jsou malé, ledasco jim nechutná. Sotva povyrostou, zdržuje je jídlo od kamarádů, seriálů nebo brouzdání po netu. Jak děti – ty malé, ale i odrůstající – naučit lásce k jídlu? My to na kurzech umíme.

 

Nikdy dřív na tom tolik nezáleželo. Ale v této době ano. V době, kdy jsou děti vybíravé, kdy se šíří poruchy příjmu potravy už u školou povinných a oproti nim přibývá i děti s nadváhou či obezitou, je to naprosto zásadní. Učit děti lásce k jídlu znamená v podstatě učit je sebelásce. Sebeúctě. Dávat jim návod, jak být zdravý, plný energie i spokojený. Jak si věci užívat, zastavit se a vychutnávat život teď a tady, protože o čem je dobré jídlo? O požitku. Vnímání. A také o sdílení – o možnosti potkat se s těmi, kteří jsou důležití, milí, vzácní.

Doma je to komplikované

V domácím prostředí to nejde vždy hladce. U malých dětí mámy často panikaří a u první odmítnuté lžičky jdou a vaří další varianty, aby nechtěně vychovaly vybíravé mlsaly, kteří často končí u sladkosti („aby něco snědli“). Na druhou stranu, nutit děti jíst za každou cenu? To je druhý extrém. U těch nejmenších se nejvíc vyplatí nabídnout jídlo, domluvit se na ochutnání a případně nechat být. Se školkou se to srovná. Jenže pak přijde škola, školní jídelna, „blafy“, a co dál?

Kurzy vaření jako cesta

Je-li u vás jídlo důležité, má povahu rituálu, schází se u něj celá rodina, střídáte se ve vaření a mluvíte o tom, co kdo jíte rádi, je to s láskou k jídlu u vašich dětí asi jisté. Nicméně, ani domácí strava vše nezachrání, a vpubertě umí být i mámino jídlo „trapné“! Co trapné nebývá, jsou známé tváře. Lidé, kteří něco dokázali, a přitom jsou úplně v pohodě - a vedou třeba kurzy vaření uzpůsobené „větším dětem“. Když jsme my otevřeli první kurz vaření v rámci Gourmet Academy & Le Petit Chef, chtěli jsme nabídnout dospívajícím i dětem možnost vidět, že jídlo je zábava, že je cool a zapojit se v kuchyni může být fajn (ty fotky na „instáči“ pak!). Že samy v kuchyni zvládnou ledasco a s láskou jídlu můžou jen získat. A funguje to.

 

Frankie vs. Martin

Oba lektoři, jež u nás děti mohou potkat, jsou pro dětské kurzy vaření jako stvoření. Frankie Coizza je Ital, který se šarmem sobě vlastním provede děti vařením těstovin, pečením pizzy nebo je vezme na kulinární výlet napříč celou italskou kuchyní. Pro teens od 13 do 16 let má také „kurz pro pokročilé“ – jak jinak než á la italská kuchyně. Jednoduché základy vaření pro děti od devíti let zase předává na svém kurzu pohodář Martin Staněk. Má pro ně i kurz pečení anebo je vezme za dobrodružstvím v kuchyni. Atmosféra kurzu, lektoři a skvělé jídlo se pak postarají o to, že vaše děti se dost možná konečně u stolu budou tvářit nadšeně i doma!

Učíme děti lásce k jídlu…