Domů Blog Čerstvé klíčky: nejlepší jarní zdroj energie a živin!

Čerstvé klíčky: nejlepší jarní zdroj energie a živin!

Než se vydáte na farmářské trhy nebo doma sklidíte první ředkvičky, pusťte se do klíčení! Zelené koberce řeřichy nebo naklíčené fazolky jsou totiž nekonečným zdrojem vitaminů, minerálních látek a enzymů!

 

Čerstvé klíčky jsou hit. A plným právem! Po zimě, kdy cokoliv opravdu čerstvé bylo vzácné, dokáže obyčejná naklíčená řeřicha na čerstvém žitném chlebu s čerstvým tvarohovým sýrem nebo vajíčkovou pomazánkou vyvolat báječnou explozi chutí!

Vitamíny, minerální látky a další výhody

Klíčky se určitě hodí do kuchyně studené – a když na teplý pokrm, tak jen na ozdobení. Při tepelné úpravě by přišly o všechny živiny. Jaké?

Najdete v nich vitaminy, minerální látky, spoustu vlákniny nebo chlorofylu, který se chlubí protizánětlivým působením. Ale ceněné jsou hlavně po obsah enzymů! Enzymy jsou látky nezbytné pro metabolické procesy v těle, stojí za regenerací buněk i jejich pomalejším stárnutím. A ty se jakýmkoliv teplem znehodnocují jako první!

Zelené experimenty

Ze semínek se dává klíčit vlastně asi cokoliv. Populární jsou semínka ředkviček, hořčice, semínka brokolice, semínka rukoly, ale také semínka dýně, slunečnice nebo třeba jetele červeného! Stejně tak se v luštěninách neomezujte jen na populární klíčky mungo. Vynikající je naklíčená cizrna, čočka, fazole adzuka! A když je neužijete do salátu, dozdobí luštěninové polévky.

Skvělé na klíčení je pak i to, jak je rychlé: trvá zhruba pět dní, než se zazelená řeřicha. A zhruba osm, než můžete chroupat adzuka fazolky. Tak krásně zelené (naklíčené) jaro!

 

P.S.: I u nás myslíme na zelené dobroty. Fenomenální saláty u nás na kurzu chystá Markéta Pavleje a Radek David připravil tak trochu gurmánské Jarní menu pro odlehčení!

Čerstvé klíčky: nejlepší jarní zdroj energie a živin!