Domů Blog Přestat plýtvat? 8 zero waste kroků, které využijete i ve své kuchyni!

Přestat plýtvat? 8 zero waste kroků, které využijete i ve své kuchyni!

Znáte naši lektorku Miluši Makó? V pražském Florentinu vede zero waste restauraci Green Table, ale v kuchyni, kde se neplýtvalo, doslova vyrůstala. Dnes krásně propojuje tipy, které má od své maminky, s těmi, na něž si v moderním vaření přišla sama. Chcete přitlačit v šetrnosti i vy? Tady je její návod:

1. Začněte nádobím. Pokud nechcete plýtvat při vaření, omezte jako první plýtvání energií. Základem je kvalitní litinový hrnec, vhodný na sporák i do trouby. Důležitá je i kvalitní pánev, která dobře vede teplo a použijete ji opět na sporáku i v troubě. A skvělé jsou jednoporcové zapékací mističky, ve kterých jídlo zapečete, pokud porce zbude, pak v mističce uchováte jídlo v lednici a další den v té samé mističce ohřejte.

2. Usnadněte si nakupování. Pokud dáváte přednost klasickému nakupování, musí vás bavit. Já si proto pořídila krásnou nákupní tašku. Ale ještě raději nakupuji online. To totiž mimo jiné zaručuje, že nenakoupím zbytečnosti – ale jen to, pro co jsem přišla. Nemluvě o úspoře času.

3. Plánujte vaření. A naučte se vařit „ve velkém“, jednou až dvakrát v týdnu. Já vařím ve čtvrtek nebo pátek. A navařím si vždycky alespoň na tři dny dopředu. Hotová jídla nicméně nemrazím, v mrazáku ztrácí jídlo chuť. Jen si naplánuju několik způsobů, jak ho zpracuju.

Takhle můžete mít v lednici navařené luštěniny, rýži, bulgur… a podle potřeby pak spojit se zeleninou, masem, Halloumi sýrem, vmíchat do salátu. Bez plýtvání časem rychle sestavíte jídlo, po kterém navíc nebudete lovit nic nezdravého, protože v něm bude všechno, bude perfektně nutričně vyvážené.

4. Vraťte se k zavařování. I to je další způsob, jak si navařit najednou – jídlo připravit a zavařit (místo toho mrazení). Takhle mám ráda třeba zeleninové „lečo“, čistou, tepelně upravenou zeleninu, kterou jednou podusím s kuřecím masem do špaget, podruhé rozmixuju na zeleninový krém, potřetí vychutnám v rizotu nebo jen tak, s dobrým chlebem.

5. Shraňujte zbytky zeleniny. Protože ze slupek, košťálů i stonků můžete vytěžit poklady: • Zeleninové slupky a košťály schovávejte na tzv. zbytkový vývar. Recept na něj najdete v mojí nové kuchařce Rok v Green Table s Miluší Makó, ale pokud chcete poradit hned, tak zbytky zeleniny i spolu s kořením nejprve upečte v troubě, aby se vše rozvonělo. Pak z ní vařte vývar.

• Košťály z brokolice a květáku zbavte dřevnatých částí, škrabkou z měkkého středu naloupejte plátky a máte jednak čerstvou zeleninovou přílohu, nebo plátky fermentujte. •Funguje to perfektně, i když košťál podélně nakrájíte na tenké hranolky, zakápnete olivovým olejem, osolíte, opepříte a zasypete parmazánem nebo lahůdkovým droždím (pro vegany) a zapečete. Skvělá příloha i svačinka!

• Nebo košťály nasekejte najemno, vmíchejte do zeleninového rizota, přidejte do zeleninového vývaru nebo rozmixujte v zeleninovém krému.

• Stonky z mrkve nebo petržele zpracovávám v Green Table na pesto: s olejem, opečenými slunečnicovými semínky a lahůdkovým droždím pro vegan verzi. Když si ho pak dáte třeba jen s luštěninovými těstovinami, máte zase chuťově skvělé a nutričně vyvážené jídlo.

6. Nevyhazujte ani starší houby. Upečte je se zeleninou do zbytkového vývaru nebo rozmixujte do sekané či karbanátků. Miluju, jak potom voní!

7. Nechte si i starší ovoce. Protože z něj uvaříte spoustu dobrot:

• Pokud mi zbude pomačkané nebo starší ovoce, vařím džemy – jen s cukrem, bez konzervantů, zavařování. I tak vydrží v lednici půl roku. Takhle jsem teď v Green Table připravovala povidla ze švestek, které dodavatel už nemohl prodat, protože byly pomačkané.

• Z jablíček, hrušek… jsem naučená dělat kompoty.
• Ovoce, kterému už dochází čas, můžete rychle zapéct na crumble.

• A pokud budete mít slupky od jablek, naložte je do převařené vody, se špetkou soli, a nechte fermentovat na jemný jablečný ocet. Ráda ho používám třeba do zelňačky!

8. Využijte dobře také maso. Pokud už nakupujete „po kilech“, vařte jídla, která z toho mohou těžit. Jako je guláš, kterému svědčí, když ho necháte odležet. Jinak doporučuji spíš koupit menší kousek hodně kvalitního masa a vychutnat si ho. Pokud vám přece jen kousek zbude? Například kuřecí můžete snadno natrhat do salátu, rizota, zapéct do sendviče se sýrem…

Zapsali jste si zero waste tipy od Miluše Makó? Pro další se podívejte do její kuchařky Rok v Green Table s Miluší Makó. A pokud si s ní dokonce chcete zavařit, podívejte se na aktuální nabídku kurzů, které vede u nás v Gourmet Academy!

Přestat plýtvat? 8 zero waste kroků, které využijete i ve své kuchyni!