Domů Blog Opravdu tradiční Velikonoce

Opravdu tradiční Velikonoce

Velikonoce - to není jen beránek a vajíčka. Jakou roli hrálo jídlo o Velikonocích? Proč jidáše, trhance, bramboráky?

Pokud počítáte jen s beránkem, mazancem a nádivkou, možná vás překvapí, že o Velikonocích hrálo jídlo velkou roli každý den. A každý den bylo přesně vybrané.

Škaredá středa si odjakživa žádala jídlo, které bylo na první pohled škaredé – jako symbol zrady, které se dopustil Jidáš na Ježíšovi. Proto se u nás vždycky jedl například trhanec, bramboráky nebo bramborové placky. A lidé se na sebe měli navíc mračit!

Zelený čtvrtek potřeboval něco „zeleného“ – symbolizoval se tak příchod jara. Chybět by vám tedy neměly čerstvé bylinky, mladé kopřivy, zkuste salát z pampelišek, sedmikrásek, nezapomínejte na mladý špenát či mangold, skvělé jsou i zelené fazolky nebo hrášek.

Velký pátek znamenal obvykle znovu půst – jedla se jen malá lehká jídla bez masa, pro uctění památky Ježíše Krista, kterého ten den ukřižovali. Chcete-li tradici ctít, podívejte se do naší nabídky receptů například na polévky!

Bílá sobota definitivně ukončuje čtyřicetidenní půst a vždycky se na ni pekla nádivka s mladými kopřivami, libečkem a třemi druhy masa. V sobotu určitě upečte i mazanec a velikonočního beránka. My vám na něj přidáme recept. Vlastně dva! O své tipy, jak upéct velikonočního beránka, se s vámi podělí ředitelka Gourmet Academy, Martina Muldoon, a vynikající cukrářka a lektorka kurzů pečení Gourmet Academy, Edita Paulusová!

Neděle aneb Boží hod velikonoční s sebou vždycky přinášela vůni pečeného masa: jehněčí, kůzlečí, telecí… Vyberte něco mladého a šťavnatého! A jestliže to s masem neumíte, rychle se zapište na kurz, který v Gourmet Academy vede Radek David a který je celý o mase!!!

Prostřený velikonoční stůl

Velikonoční pondělí netřeba představovat. Bude pomlázka a vajíčka, kterých se vám doma sejde tolik, že je aspoň rok nebudete chtít vidět. Ale to k tomu patří! Udělejte si prostě hezký den, užijte si Velikonoce!

Opravdu tradiční Velikonoce