Domů Blog Raw food: zdravé a etické

Raw food: zdravé a etické

Kdo by o syrové stravě neslyšel! Je to jeden z nejsilnějších gastronomických trendů posledního desetiletí. Je natolik zajímavý, že jsou ochotní jej vyzkoušet i zapřísáhlí milovníci svíčkové.

Vitariáni

Milovníci raw food neboli vitariáni říkají, že aby jídlo dodalo tělu živiny a mikroživiny (souhrnné označení pro vitamíny, minerály a stopové prvky), nesmí projít tepelnou úpravou. Vaření „zabíjí“, povolené teploty pro úpravu raw proto zůstávají do 42 °C (přičemž určitě není náhodou, že na tuto teplotu vytápějí také místnosti při cvičení bigram jógy: 42 °C je jednoduše nový „bod varu“ téhle doby). Každopádně, při této úpravě si jídlo ponechá vzácné elektrolyty a enzymy, jež se podílejí na všech buněčných procesech v těle. A samozřejmě, také ty zmíněné živiny (vitaminy a minerální látky). Kromě toho, všechny v jídle použité suroviny si uchovávají plnější chuť i vůni.

Cesta je cíl

Dát se na vitariánství chce každopádně silný motiv, protože změna je to obrovská a všichni, kdo se stali výhradními vitariány, doporučují podstoupit ji postupně: vyřazovat maso, mléčné produkty, pečivo, sladkosti… Tělo se s tím musí vyrovnat, nějakou dobu může zlobit zažívání, pocity nedostatku energie, jakkoliv člověku jako takovému byla raw strava kdysi pochopitelně bližší i přirozená. A co tím motivem ke změně může být? Jednak zdraví, protože je bez diskuse, že živá strava je prospěšná. Ale raw food má také etický rozměr.

V zorném poli: Planeta

Jak na svém blogu píše naše lektorka Markéta Pavleje, která se brzy vrátí po mateřské dovolené s novými kurzy: „…vitariánský způsob zacházení s naší planetou je etičtější.“ Vitariáni totiž mimo jiné nepotřebují maso a mléčné produkty: nepotřebují tedy velkochovy, ekologicky náročné a neetické zpracovávání masa a mléka, které pak plní supermarkety. A když jsme u těch „velkochovů“ a „velkoprodejů“: Neopomenutelný fakt je plýtvání. Kolik asi získá tělo z jednoho kila čerstvé či vařené zeleniny?“ ptá se Markéta Pavleje. Přejít na raw food znamená najednou potřebovat méně a méně drancovat planetu, a přesto dostávat více. A ani nemusíte být čistý vitarián. Stačí, když si budete postupně více uvědomovat, že to, co jíte, by mělo dávat v každém případě smysl vašim chuťovým pohárkům, vašemu tělu i Zemi.

BOX: Bohatství nového jídelníčku

Ptáte se, co se vlastně dá jíst, když začnete mířit k raw food?

  • zelenina a ovoce, ořechy, luštěniny, bylinky, oleje, přičemž  nejlepší jsou ze zahrádky, v kvalitě „bio“ a bez postřiků, protože jablka sklizená předčasně ze stromu ošetřovaného postřiky je stejně „mrtvé“ jídlo jako „smažák“
  • těstoviny se nahrazují „těstovinami“ ze syrové zeleniny, dát si můžete i raw pizzu, burger, sýry (které se připravují fermentací z ořechů)
  • nepřekonatelné jsou raw dezerty, jejichž korpusy jsou ořechové, používat můžete vhodné druhy mouky, jako je mandlová, „poslepované“ rozemletými datlemi nebo raw medem
  • přijít nemusíte ani o pečivo, raw chleba se místo pečení nechá jednoduše vysušit, a mléčné výrobky nahradíte těmi z rostlinného mléka
Raw food: zdravé a etické