Domů Blog Saláty nejsou pro „saláty“!

Saláty nejsou pro „saláty“!

Jamie Oliver to řekl moc hezky: když se řekne salát, představí si leckdo nudný ledový salát bez chuti. Ale listové zeleniny, z níž lze vykouzlit luxusní dobroty, je moře.

Kadeřávek

Vypadá jako hlávka hodně kudrnatého salátu a připravit se dá úplně jednoduše. Nakrájíte jej na proužky, propojíte se zálivkou z olivového oleje, citronu a špetky soli. A zasypete semínky, sýrem pecorino… Vynikající recept na salát z kadeřávku má také naše lektorka Markéta Pavleje z Kitchenette.cz. Přidává k němu cizrnu, avokádo a vlašské ořechy! Anebo jeho listy můžete pokrájet, zastříknout olivovým olejem, dochutit bylinkovou solí a dát na 15 minut do trouby vyhřáté na 210 °C. Budou z něj zeleninové chipsy!

Salátová čekanka

Salátová neboli hlávková čekanka vypadá tak trochu jako římský salát. Má světlé, křehké listy a skvělá je opět s jednoduchou olivovo-citronovou zálivkou, jen ji navrch zasypte parmazánem. A pak ji můžete přidávat do všech svých oblíbených salátů, aby vám zpestřila jinak známé chutě. Hodí se dokonce do teplé kuchyně, například do receptu na minestrone nebo dobře funguje sama, lehce spařená, s holandskou omáčkou.

Potočnice lékařská

Je to vlastně druh řeřichy, s většími, jinak tvarovanými listy, kterou milují v Americe, Anglii a kterou objevují i čeští foodies. Asi i proto, že se dá snadno pěstovat doma nebo sbírat v přírodě, okolo pomalu tekoucích potoků (nejčastěji). Je vynikající jako pikantní doplněk do klasických salátů, samotnou ji můžete nasypat na chleba s tvarohovou pomazánkou, dochutit jí sendviče s vajíčky nebo zkusit takovou lahodu, jakou je polévka z potočnice!

P.S.: Skvělé recepty na saláty najdete i u nás, na Gourmet Academy. K tomu doporučujeme náš vynikající olivový olej do zálivek.

Saláty nejsou pro „saláty“!