Domů

Daniel Řehůřek

Když máte talent, je jedno, kudy se v životě dáte. To, pro co jste se narodili, si vás stejně najde… I o tom by vám mohl vyprávět sushi master Daniel Řehůřek, který se před dvanácti lety dostal k sushi vlastně úplnou náhodou jako pomocný kuchař!

Sushi mě tehdy úplně dostalo. Líbila se mi preciznost s ním spojená, čistota, hravost. A i když jsem měl jiné plány, rozhodl jsem se u sushi zůstat a zasvětit mu prakticky celý svůj profesní život,“ vypráví Daniel Řehůřek, který se všechno poctivě učil od samotných základů u těch nejlepších sushi masterů u nás.

 

Prošel restaurací Sushi Time, působil v restauraci Kobe, v průhonické Joshi Sushi a teď ho můžete potkávat ve fusion restauraci Sanduga v Karlíně. Sám přiznává, že narazit na kvalitní sushi u nás v ČR není úplně snadné. „Spousta podniků používá obyčejné suroviny a pouští se do sushi hlavně s vidinou rychlého zisku. Ale sushi je samo o sobě neobyčejné. Je to něco, co musíte dělat s láskou, abyste ho mohli dělat dobře. A i tak platí, že se musíte pořád zdokonalovat,“ říká Daniel a ještě pokračuje: „I když je sushi jednoduché, složené z jednoduchých surovin i postupů, všechno má svůj řád, místo, své pořadí a já se i po dvanácti letech pořád mám hodně kam se posouvat dál. Jde o detaily, třeba o zkušenosti při porcování masa, kde roky krájíte a krájíte, až jednoho dne nůž nastavíte o kousek jiným způsobem, a najednou se vám způsob práce se sushi nesmírně zjednoduší…“

Sushi je v Japonsku samo o sobě rituálem. Jídlo jako takové je pro Japonce rituálem – od zpracovávání surovin, přes přípravu po servírování. Všechno probíhá s úctou k surovinám i koncovému zákazníkovi. A přesně o ten samý přístup se snaží i Daniel Řehůřek.

„Teď už jen tady v Čechách potřebujeme pochopit, že jít na sushi neznamená přecpat se k prasknutí na runningu,“ podotýká Daniel. O tom nikdy running v Japonsku není. „A přestože tu máme ztížené podmínky, chybí nám fish markety, máme daleko k moři… i my už naštěstí přicházíme na to, že na surovinách se (nejen) u sushi vyplatí nešetřit. Že kvalita je důležitější než kvantita. Takže si vybíráme kvalitnější sushi restaurace a také se přestáváme bát připravovat si sushi doma. Což je dobře. Protože celou přípravu můžete uchopit jako rodinný rituál a dokonale tak naplnit to, co si s jídlem spojují Asiaté obecně. Jsou velcí tradicionalisté, milují kulturu stolování,“ doplňuje Daniel Řehůřek.

A co si pro vás chystá na své kurzy? Kupu pochopení – pro vaše obavy z toho, jestli všechno dokážete do detailu dotáhnout. Dokážete. Protože Daniel vás povede jako někdo, kdo taky začínal „od píky“. Ukáže vám všechny své triky, prozradí, jak sushi připravovat opravdu čistě, precizně a přesvědčí vás, že sushi je opravdu pro každého. Tedy že k jeho přípravě (i konzumaci) můžete v klidu pustit i své děti!

Přečíst celý detail

Následující kurzy lektora

Sushi speciálDaniel ŘehůřekDaniel Řehůřek
19. 12. 2024
4 200 ,-
4 volná místa
13. 2. 2025
4 200 ,-
8 volných míst
Sushi od základu!Daniel ŘehůřekDaniel Řehůřek
15. 1. 2025
4 200 ,-
4 volná místa
13. 2. 2025
4 200 ,-
7 volných míst
Ochutnejte Japonsko!Daniel ŘehůřekDaniel Řehůřek
14. 3. 2025
4 200 ,-
8 volných míst
23. 6. 2025
4 200 ,-
8 volných míst

Hodnocení Gourmet Academy