Domů

Hibi Arua Ramadan

Chci sledovat kurzy lektora

Přestože se narodila a vyrostla v Česku, svoje kořeny Hibi Ramadan nezapře. Je temperamentní Syřankou, která ve svém plzeňském podniku Prostě bistro! učí Čechy milovat hummus a další speciality arabské kuchyně. A teď se přidává i ke Gourmet Academy.

Hibi původně studovala mezinárodní vztahy a prošla si zkušenostmi jako televizní reportérka. Vaření bylo něco jako soukromá vášeň, která odrážela arabské tradice i její často ryze českou náturu. Jenže pak se v roce 2022 se přihlásila do MasterChef Česko.

„Skončila jsem v TOP30. Ale kdosi ze štábu se tehdy zeptal, proč si neotevřu arabskou restauraci, že to je něco, co v Česku chybí,“ vypráví Hibi o prvním impulsu. „A já jsem takový Yes Man, takže jsem si to nechala jen pár dní projít hlavou a devět měsíců po MasterChef Česko jsem v Plzni otevírala Prostě bistro!“

Jak se ujalo ve městě, kde frčí česká kuchyně s vychlazeným pivem? Rychle si ji našli vegetariáni i vegani, pro které je arabská kuchyně plná zeleniny a luštěnin skvělou volbou. „Pro arabskou kuchyni totiž není zelenina náhražka masa, ale primární surovina. Je to něco, co si hýčkáme. Zapékáme ji, mixujeme, tvoříme zeleninové pasty. Zacházíme s ní jako s kaviárem!“

Vůbec nejvíc hrdá je na svůj recept na hummus. „Že jsem ho vymyslela opravdu dobře, jsem si byla jistá ve chvíli, kdy si pro recept na něj přišla moje mamka. Ta, která žila půl života v arabské zemi a vaří podle opravdu původních receptů? Byl to pro mě zlomový okamžik!“ neskrývá, že to pro ni bylo důležité. Protože mít kořeny neznamená růst. Naopak. Pro Hibi je typické sbírat inspiraci a posouvat i to nejtradičnější jídlo svým vlastním osobitým způsobem.

V bistru pak naučila milovat hummus i svoje hosty. „První rok jsem hodně chodila mezi ně, nechávala je ochutnávat náš hummus, i když si ho neobjednali. A postupně se povedlo vytvořit komunitu, která ví, že k nám do bistra se chodí zkoušet něco nového,“ směje se s Hibi.

Mezi známé tváře ji vystřelil další televizní pořad, Hell's Kitchen v roce 2024. Byla to jedna z těch zkušeností, které vám změní život, a jen vy sami si určíte, jakým způsobem. Hibi přinesl především pevná přátelství, partnerský vztah a influencerské spolupráce, které si pečlivě vybírá.

Jídlo je pro ni alfa a omega i ve volném čase. Když nevaří, tak jí. A pak zase vaří. A pak prý zase hodně jí. „Ale nikdy nejím ve svém vlastním podniku. Potřebuju, abych se toho, co teď dělám opravdu ráda a s láskou, nepřesytila.“

Nakonec i plány do budoucna jsou hlavně kulinární. „Čekají mě stáže, například v pražském Zátiší, a také kurzy vaření v Gourmet Academy, na které jsem přichystala opravdu to nejlepší, co může arabská kuchyně lidem nabídnout,“ slibuje Hibi, že je na co se těšit. S jejím temperamentem a autenticitou? Věřte, že se k ní na kurzy budete chtít vracet!

Přečíst celý detail

Následující kurzy lektora

Ikonické recepty arabské kuchyněHibi Arua RamadanHibi Arua Ramadan
9. 9. 2025
4 600 ,-
5 volných míst
Arabský Street Food & BaklavaHibi Arua RamadanHibi Arua Ramadan
27. 10. 2025
4 600 ,-
8 volných míst
Arabské mezze: malá jídlaHibi Arua RamadanHibi Arua Ramadan
12. 11. 2025
4 600 ,-
7 volných míst

Hodnocení Gourmet Academy