Jak sama přiznává, nebylo to bez problémů: „Udělat v Čechách, z českých surovin, jídlo, které je přesně stejné, jaké znal můj muž z domova, je nereálné. Naučila jsem se tedy ladit chutě z toho, co máme kolem sebe my, tady, hledat alternativy a dotahovat je k dokonalosti, která dýchá skutečnou indickou kuchyní. Přesto nikdy neříkám, že je má indická kuchyně autentická: autentická indická jídla jsou jen ta, která vařil Ind, z indických ingrediencí, v indickém prostředí.“
Po domácích experimentech se vydala na kurzy, objížděla indické kuchaře a učila se od nich. A když už uměla opravdu dobrá indická jídla, chtěla také, aby dobře vypadala na talíři: další její metou byl foodstyling. Dotáhla to v něm tak daleko, že dneska sama pomáhá českým indickým restauracím se servírováním, ba i sestavováním menu. A aby toho nebylo málo, pustila se i do focení jídel!
Na svých kurzech indické kuchyně vám pak Ilona Bansal ukáže známé recepty, jako je třeba Čechy oblíbené „Butter Chicken“ ve smetanové omáčce, nebo Chicken Tikka Masala. Ale protože právě tyto recepty Indové jedí hlavně ve výjimečných dnech, předvede vám u nás, v Gourmet Academy, poklady každodenní indické kuchyně. Jídla plná křupavé zeleniny, zahušťovaná mletými ořechy, připravovaná na přepuštěném másle ghí, bezmasá, se spoustou fantastických luštěnin.
„Jídlo je v Indii takřka posvátné: protože je část země velmi chudá, je důležité každé jídlo, které se uvaří, je považované za dar od bohů. Jídlo je obřad, rituál, sdílený s rodinou nebo přáteli. Jídlo je skutečně zásadní,“ vypráví Ilona Bansal a dodává, že ochutnáte jak ta pikantní, typická pro jih Indie, tak recepty ze severu země, jež jsou o poznání jemnější… a překvapují i tím, jak jsou zdravé!
Povídat si s vámi ale bude také o koření, o tom, kde seženete dobré směsi i jak si namíchat vlastní, prozradí vám, jak probíhá tradiční vaření na pánvi kadai, a povypráví o vlastních zážitcích z Indie.
Kurzy indické kuchyně Ilony Bansal zkrátka bohatě naplní všechny vaše smysly!