Hledáte-li někoho, kdo vás naučí, jak vypadá lehké, zdravé vaření, které opravdu chutná… kdo má přehled o všech moderních stravovacích trendech, ale nenechá si jimi zbytečně motat hlavu, pak se vám na Janiných kurzech bude líbit. Jana totiž vaří jen to, co je dobré pro chuťové pohárky a zároveň zdravé pro vaše tělo. I proto si zamilovala jihoasijskou, především pak vietnamskou kuchyni a tamní bylinky, ve kterých se vyzná jako málokdo!
Než se Jana Králiková stala kuchařkou na volné noze, studovala kunsthistorii a její profesní svět se točil okolo úplně jiných témat, než je zdravé jídlo. Jednoho dne ale zjistila, že ji její dosavadní život nebaví, sebrala odvahu a vydala se úplně jinou cestou. Opustila práci a všechno, co jí přinášelo jistoty, a začala se věnovat oblasti, ke které měla vždy blízko.
Vystudovala kuchařinu, absolvovala stáže v nejlepších českých restauracích jako Sasazu, Grand Cru, michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise a přidala k tomu i certifikáty z výživy a Lifestyle coachingu. Když začala učit lidi zdravě jíst, zjistila, že výživoví poradci své klienty často umí pěkně vyděsit a zdravé vaření pak znamená spíše počítání, trápení a odříkání než radost. Její přístup založený na zábavném vaření jídel, které skvěle chutnají, ji přivedl k tomu, aby založila projekt: www.zasadnezdrave.cz, kde spojuje své znalosti a zkušenosti o tom, co je pro tělo dobré, se svým kulinářským uměním.
Ráda zkoumá přínos jednotlivých výživových trendů, jako je například paleo nebo raw, a vytváří z toho, co je na nich přínosné, vlastní cestu, jak dobře jíst bez neudržitelných dogmat. S humorem a nadhledem komentuje zázračné diety a doporučuje opatrně a s rozumem zkoušet sám na sobě, co vám prospívá. Každý člověk je totiž originál a univerzální recept na to, co je nejzdravější, neexistuje. Vyhlášené jsou také její výpravy do vietnamské tržnice SAPA v Praze i kulinářské výlety do Vietnamu.
Součástí našeho týmu Gourmet Academy je Jana od úplného začátku, a věnuje se převážně asijské kuchyni. O své práci píše také blog, fotí a zajímá se o asijské byliny (www.asijskebylinky.cz). Je spoluautorkou kuchařky Gastrokroužek – Spojilo nás jídlo a v letech 2015-2020 posbírala nespočet ocenění v soutěži Food Blog Roku. S Janou objevíte suroviny, o kterých jste možná nikdy neslyšeli, a zamilujete si bylinky a koření, co jídlu dodají nejen skvělou chuť, ale také pomáhají tělu správně fungovat.