Jana Králiková
Jestli milujete přirozeně zdravé jídlo a záleží vám v kuchyni na udržitelnosti, jestli k tomu navíc hoříte láskou k Vietnamu a jeho kuchyni, musíte poznat kuchařku, výživovou poradkyni a foodblogerku Janu Králikovou.
Její příběh přitom začal neobyčejně: původně studovala kunsthistorii a její profesní svět se točil okolo úplně jiných témat. Jednoho dne nicméně zjistila, že ji takový život nebaví. Opustila práci a všechno, co jí přinášelo jistoty, a začala se věnovat oblasti, k níž měla vždycky blízko. Zdravému životnímu stylu.
V roce 2014 založila projekt Zásadně zdravě a od té doby jídlo představuje jako neodmyslitelnou součást každého dne, kterou paradoxně není třeba hrotit, aby bylo zdravé.
„Nechci vést nikoho k dogmatickým jídelníčkům ani o kterémkoliv jídle říkat, že je jed nebo naopak lék. V jídle jde podle mě o harmonii a rovnováhu. Ve složení i v bohatosti chutí,“ říká Jana Králiková a zároveň vysvětluje, proč jí učarovala asijská, především vietnamská kuchyně. Mimo jiné pro královnu chutí umami, která má schopnost zvýrazňovat všechny ostatní přirozenou cestou.
Asijská kuchyně je navíc o čerstvosti, bylinkách, spoustě zeleniny i ovoce… V podstatě o dokonale vyváženém vaření, které se Jana několikrát vydala poznat přímo do Vietnamu. „Než se narodila starší dcera, cestovala jsem několikrát po Vietnamu a také pořádala kurzy vaření na farmě, ve městě i v chatrči přesně tak, jak vaří místní sami,“ vypráví s tím, že se tam plánuje zase vrátit. A aby měla kus asijské čerstvosti pořád po ruce, založila také vzdělávací web asijskebylinky.cz.
Asijské kuchyni se věnuje i dnes, když je dvojnásobnou mámou. Můžete se s ní vydat na výlet do pražské Sapy, která podle ní perfektně odráží bohatou nabídku trhů v samotné Asii. Můžete s ní vařit na jejím blogu, za který dostala už mnohokrát ocenění v soutěži Food Blog roku, až se v září roku 2023 stala dokonce jednou z deseti foodblogerek desetiletí!
Vaří s vášní a nadšením, ale také se vzděláním, které mnoho kuchařů nemá. Skutečně vystudovala zdravou výživu i kuchařinu. Proto umí do jídla dostat vyváženost, kterou v pohodě zvládnete aplikovat i v běhu všedního dne. A protože studovala také lifestyle koučink, chápe životní styl i v souvislostech psychiky a vnímá jeho proměnlivost v závislosti na tom, jak se vám právě teď žije. Nic není striktní a všechno je o vás a o tom, jak se cítíte.
S podobně smýšlejícími foodblogery se potkala také v Gastrokroužku, který založil Lukáš Hejlík, a společně stvořili nádhernou kuchařku „Gastrokroužek – Spojilo nás jídlo“, kde najdete spoustu jejích receptů.
Svoje profesní znalosti pořád vylepšuje. Absolvovala stáže v Sasazu, v Grand Cru u Jana Punčocháře, v karlínské Esce, u Františka Kšány v Naše maso i v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. A při tom všem zůstává nohama na zemi a jednoznačně miluje svůj každodenní život.
V jejím případě pak do toho všeho „zásadně“ zdravého patří určitě i kolo, běhání, lezení – prostě rovnováha mezi rolemi, které zvládá jako máma, kuchařka a foodblogerka.
A prakticky od našeho založení vede Jana Králiková i kurzy vaření v Gourmet Academy. Jsou plné její energie, skvělých jídel ovoněných Asií… Jsou uvolněné i nabité znalostmi. Tak na kterém se uvidíme?