Kdy jste si ho poprvé mohli všimnout nějak víc? Určitě když v roce 2020, přesně 4. ledna, odstartovala první řada české cukrářské soutěže Peče celá země, ve které byl právě Josef Maršálek jedním z porotců. „Tahle soutěž běží v Británii už dvanáct let, a za tu dobu od podlahy změnila přístup Britů k pečení. Přestali se bát péct, péct doma, z dobrých surovin. Zjistili, že domácí dort chutná lépe než kupovaný a že to chce jen trochu času a odvahy. Pak zvládnete všechno: tradiční recepty i moderní pečení,“ říká Josef Maršálek.
Pro pečení dobrých zákusků podle něj navíc nepotřebujete ani supermoderní vybavení: stačí obyčejná trouba a šikovné ruce. Přesně s tím si přece vystačily i naše babičky nebo prvorepublikoví cukráři, kteří Josefa hodně inspirují! „Tehdy byla cukrařina výsadním právem mužů, bylo to skutečné umění. Až pak, s válkami, přišla průmyslová výroba a lesk cukrařiny se ztratil. Je čas ho vrátit zpátky. Vrátit se k tomu, co fungovalo, co bylo normální,“ má jasno v tom, kam by se cukrařina měla u nás dostat. Zpátky na výsluní!
Přestože ctí prvorepublikové tradice, nic z toho, co dělá, není „retro“. Jeho zákusky mají svébytnou formu, původní recepty se pokaždé posouvají o kus dál, a chcete-li je ochutnat, můžete: v Kolíbce v Pelhřimově, v Café Dvořák a Syn v Teplicích nebo Portuši v Rychnově nad Kněžnou… Anebo se podívejte aspoň na Josefův instagramový profil.
Bavit vás může také jeho biografie Péct, milovat a žít. Skvělé recepty v sobě skrývají jeho kuchařky Moje sváteční pečení, Moderní česká cukrařina nebo Sexy dorty. Sexy jsou i dámy, které jeho knížky křtí. Lucka Bílá, Hanka Křížková, Simona Stašová… Ty všechny můžete na jeho křtech potkávat. Ty všechny milují jeho pečení!
A co chystá Josef Maršálek aktuálně? „Už brzy, na jaře 2022, vyjde další kniha: Čas na pečení, kterou jsme s Terezou Bebarovou naplnili úplně jednoduchými, ale fantastickými recepty a která vychází z jejího TV a YouTube pořadu Čas na Te.be,“ vzkazuje vám. Vídat ho můžete ve sladkých speciálech pořadu Kluci v akci, stal se ambasadorem značek jako je Globus, Madeta (chystá se i jeho ambasadorství s Potten & Pannen!) a už brzy se Josef na obrazovkách objeví v dalším ročníku cukrářské soutěže Peče celá země nebo na Déčku v pořadu Cukrárna u Josefa, kde spolu s ním bude učit děti péct loutka Bublanina!
Novinky pro vás chystá také v Gourmet Academy. „Letos, v roce 2022, máme poprvé v Gourmet Academy tzv. Master Class, velmi výjimečný kurz, který nedělá nikdo jiný v Česku. Kurz, který bude o teorii a všem těm, kteří chtějí mít svou vlastní cukrárnu nebo výrobnu může předat know how pro začátek podnikání i pro chvíle, kdy se podnikání ocitne v krizi. Mluvit budeme o komunikaci se zákazníky, PR, sociálních sítích, marketingových strategiích a ukážeme si i to, že někdy stačí opravdu málo k tomu, aby se byznys posunul nebo odstartoval,“ zve vás Josef Maršálek. A stát za to budou i pokračování kurzů Kynuté s Josefem vol. 2, Moderní česká cukrařina vol. 2 a „americké pečení“ Na Manhattanu!