Martin Staněk je kuchař, který vaří srdcem – a to doslova. Jeho kulinářský příběh začal už na škole v Bruntále, kde v roce 2008 vyhrál celostátní juniorskou soutěž. Od té doby se nezastavil a své krédo si drží dodnes: vařit poctivě, naplno a s respektem ke každému talíři, který opustí jeho kuchyni.
Jeho cesta vedla přes kuchyně v Česku i zahraničí – od rodné Nové Pláně přes Německo až po ostravský Clarion, s mnoha stážemi po celém světě. V roce 2014 spojil síly s Filipem Sajlerem a během deseti let v týmu Perfect Canteen se vypracoval na pozici Creative Chef. Společně významně ovlivnili podobu moderního firemního stravování v Česku a společně také stáli u zrodu úspěšného projektu Cibule Bistro.
Dnes působí jako šéfkuchař kulinářského týmu ve společnosti Gastro Mach, kde se věnuje rozvoji nových technologií i produktových řešení. Je také aktivním členem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, s nímž reprezentuje Českou republiku na mezinárodních soutěžích a přiváží prestižní ocenění.
Vedle všech profesních úspěchů zůstává Martin Staněk skromný, lidský a pevně zakořeněný v poctivé kuchyni. Své zkušenosti i nadšení pro řemeslo předává v kurzech Gourmet Academy dětem i dospělým, které inspiruje nejen svým uměním, ale i životním přístupem.
Martin Staněk není jen tvůrcem výjimečných chutí, ale i inspirací. Věří totiž, že dobrá kuchyně je především o lidech – o sdílení, pokoře a radosti z tvorby.