Miluše Makó
I přesto, že jste o ní možná ještě neslyšeli, patří Miluše Makó momentálně k hvězdám české gastroscény. Pustila se totiž odvážně na tenký led vegetariánského a veganského vaření a začala za pochodu bořit všechny mýty o tom, že „bez masa“ znamená „nudně“. A i vy po jednom kurzu s ní pochopíte, proč je čím dál tím víc vidět. Její temperament, živelnost a autenticita jsou totiž nepřehlédnutelné a vryjou se vám pod kůži. Stejně jako neuvěřitelná jídla, která vaří a podává.
Vyrůstala v rodině, která vařením a jídlem žije. A od samého dětství má velmi úzký vztah právě i k samotné zelenině. „Už před 25 lety měl můj děda-zelinář skleník s exotickými druhy. Prodával hadové okurky, které měřily 2,5 metru, odmalička jsem saláty skládala z pestrobarevných rajčat všech chutí i velikostí… Běžně jsme doma měli mochyně, ve velkém se pěstovaly feferonky… A já dodnes všechno tohle miluju. Zdědila jsem lásku k zelenině i dědův maďarský temperament,“ vypráví Miluše s tím, že první pokusy u plotny realizovala pro změnu v restauraci své maminky, když si uvědomila, že všechno, co po restauracích ochutnává, by ona sama uměla uvařit líp.
„Vystudovala jsem hotelovku a učila se vše od základu. Ladila guláše, dochucovala… A po pěti letech jsem pak cítila potřebu změny. Chtěla jsem růst, rozvíjet se. A ve spojení s láskou k zelenině byla další cesta nakonec jasná,“ vysvětluje, jak se dostala k vegetariánské a veganské kuchyni, přestože ona sama vegetarián ani vegan není. Věří spíš na vyváženost a harmonii, v životě i jídle jako takovém. A právě u jídel, která většina smrtelníků smete ze stolu jako „nudná“, se Miluše doslova našla.
„Vařit se zeleninou je výzva. Je umění, dát jídlu chuť i bez masa. Je to kromě jiného skvělá zábava! Vaření se zeleninou je také čistší, ale zároveň je potřeba o jídle něco víc vědět. Potřebujete znát jeho nutriční hodnoty, protože každý chod je potřeba poskládat tak, aby obsahoval všechny živiny. I proto mě čeká studium nutričního terapeuta, protože vegetariánská a veganská jídla jsou v tomto ohledu opravdu specifická,“ říká milovnice preciznosti a neobvyklých kombinací, která sama vytváří většinu receptů, jež od ní můžete ochutnat. Kde? Právě se zeleninou předvádí fantastická kouzla momentálně jako šéfkuchařka v olomouckém podniku Koza zůstala celá a o víkendech v Long Story.
Učí budoucí kuchaře a stejně tak začíná spolupracovat s fine dinningovými restauracemi, které chtějí veggie a veganskou kuchyni přinést i těm, kteří si potrpí na opravdu luxusní jídlo. „Hledám alternativy, vytvářím iluzi – jako třeba u „no fish filé“, kde se unikátně zpracované tofu a brambory strukturou i chutí mění na klasickou bílou rybu. A když je doplníte o mořskou řasu, nerozeznáte fish od no fish! Navíc miluju kvalitní vína, soustředím se i na párování jídel a vína.“ Na jejím Instagramu zase najdete naprosto originální kombinace. Nebojí se ovoce připravovat naslano, hojně pracuje s bylinkami, připravuje si vlastní „dochucovadla“, kdy ovoce a zeleninu spolu s bylinkami redukuje dlouhé hodiny na extrémně silnou chuť, a tu pak dál používá… Všimly si jí velké značky i malí moravští vinaři, s jejichž víny to opravdu umí, a pomalu se hlavně Miluše Makó přesouvá do Prahy, kde ji mimo jiné můžete potkat právě u nás, v Gourmet Academy.
„Na klasických kurzech vaření se budeme bavit netradičními chutěmi. Spojíme třeba banán se šafránem, ochutnáme jídla inspirovaná Afrikou, půjdeme do úplně jiných kombinací, než jste zvyklí. Ale to je právě to ONO!“ zve vás na kurzy. A chystá také kurzy pro profi kuchaře. „Sama jsem totiž jako profík nikdy nenašla kurz, který by mě naplnil,“ uzavírá temperamentní Miluše a má pro vás ještě jedno překvapení: brzy začne připravovat kuchařku. A to bude teprve PECKA!

Kurz:
Vegan chleby a pomazánky
Datum:
21.7.2022
Čas:
16:30
Cena:
3 900,-
Kurz:
Vegan letní exotika
Datum:
17.8.2022
Čas:
16:30
Cena:
3 900,-
Kurz:
Sweet Vegan: pečení bez cukru i lepku
Datum:
5.9.2022
Čas:
16:30
Cena:
3 900,-
Kurz:
Vegan chleby a pomazánky
Datum:
8.10.2022
Čas:
10:00
Cena:
3 900,-