Když se ho zeptáte, jakou kuchyni nejraději vaří, řekne vám, že svoji. Ve vaření přitom sází na jednoduchost vycházející z kvalitních surovin a precizního dochucení. Dejte mu do ruky pouhou sůl a pepř a vykouzlí hotové zázraky, zvlášť když si k tomu vezme ještě třetí zázračnou ingredienci: víno, bez kterého si vaření neumí představit! Na dokonalé chuti si zakládá i v Kalina Cousine &Vins, jedné z dnes nejlépe hodnocených pražských restaurací, jejímž je spolumajitelem i šéfkuchařem zároveň.
V počátcích čerpal poctivě inspiraci po celé Evropě. Stáže absolvoval v Německu, Norsku, ve Francii si zavařil do konce po boku tříhvězdičkových umělců, jakými jsou kuchaři v Les Prés dʽEugenie. Stal se uznávaným odborníkem na přípravu ryb stejně jako tím, o kom se mluví, když si chcete zajít na dobrou zvěřinu. V základu svého vaření se vrací nicméně stále k české kuchyni, kterou obohacuje vlastními nápady. Mirek Kalina totiž věří, že naše kuchyně je ve světě unikátní hned dvěma věcmi: propracovanými omáčkami a rafinovanými polévkami, které nikde jinde nenajdete (a které je mimochodem umění perfektně dochutit – což vás ovšem může naučit třeba i u nás v Gourmet Academy, ať už si vyberete jakýkoliv jeho kurz vaření).
V Praze působil před otevřením té své ve vyhlášených restauracích. Byl to Bazar, Aqua, Kampapark, restaurace hotelu Hoffmeister. Spojil se také s architektem Bořkem Šípkem a pustil se s ním do odvážného projektu Šípek Bistrot, bistra pro tu nejnáročnější gurmánskou klientelu u nás. Nevyšlo to, ale právě z tohoto nezdaru se podle svých slov mohl poučit při otevírání své vlastní restaurace, s níž se mu momentálně více než daří.
Nepřehlédnutelný byl také ve dvou ročnících populární kulinární soutěži MasterChef Česko, ale to už o něm určitě víte… Teď už zbývá jediné: poznat ho osobně u nás, v Gourmet Academy!