Domů Recepty Tzatziky s okurkovou granitou

Tzatziky s okurkovou granitou

15. 7. 2024
Tento řecký dip je úžasný sám o sobě s chlebem anebo jako součást řeckého obloženého talíře s taramasalatou z rybích jiker a s lilkovým kaviárem. Pokud byste raději elegantnější způsob servírování, podávejte ji ve sklenicích s okurkovou granitou a opečenými kousky pita chleba jako my.

Suroviny:

Počet porcí: 6-8

Příprava: 25 minut

Chlazení: 10 minut

Mražení: 4 hodiny

Na tzatziky:

  • 2 salátové okurky, oloupané
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 450 g řeckého, nebo hustého bílého jogurtu
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce najemno posekané máty
  • čerstvě mletý černý pepř

Na okurkovou granitu:

  • 50 g krupicového cukru
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce najemno posekané máty
  • 1 kg salátových okurek
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetka soli
  • opečené kousky pita chleba k podávání

Postup

Okurky nastrouhejte do mixovací mísy pomocí středního krouhacího bubnu na krouhači/kráječi na rychlost 4. Přidejte sůl a oregano a nechejte 10 minut odstát. Pak okurky slijte, dejte je na síto a jemně z nich vytlačte zbývající šťávu.

Okurky vraťte do mixovací mísy a pomocí plochého šlehače na rychlost 2 přimíchejte jogurt. Přidejte česnek, ocet, olivový olej a mátu. Dobře zamíchejte a dolaďte podle své chuti. Nechte 10 minut chladit, pak podávejte.

Pokud chcete zkusit okurkovou granitu, tzatziki si v lednici počká déle. Anebo si ji připravte s předstihem. Jak? Dejte cukr do hrnce s vodou. Pomalu jej přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mát a 2‒3 minuty nechte vařit na mírném ohni. Okurky oloupejte a odstraňte z nich semínka, pak je zpracujte v mixéru na rychlost „Zkapalnit“. Přepasírujte do mrazuvzdorné nádoby a přimíchejte mátový sirup, citrónovou šťávu i sůl. Nejprve dejte vychladit, potom mrazit na 2 hodiny, dokud granita okolo krajů neztuhne.

Ledové krystaly rozbijte vidličkou a rozmíchejte je do celé granity. Vraťte ji na 30 minut do mrazničky a znovu zamíchejte vidličkou. Opakujte mražení a promíchávání, dokud granita nebude nakypřená a pak vyškrabejte na tzaziki. Podávejte s opečenými kousky pita chleba.

Hodnocení Gourmet Academy