Domů

Veronika BESKYdiarová

Říká, že vítězstvím v soutěži MasterChef 2021 se jí otevřel celý nový svět. Ale ten kulinární objevuje už spoustu let. Veronika Beskydiarová, kterou všichni známe jako BESKY, dřela posledních bezmála osm let a coby totální samouk se posouvala pořád k jedinému cíli: moct vařit a péct pro lidi a být v tom dobrá. A když už jí prý docházely síly a přestávala věřit, že v gastronomii uspěje, šla a podala si přihlášku do nejoblíbenější kulinární soutěže u nás. A s naprostým přehledem ji vyhrála!

Narodila se v Norsku, do tří let tam i žila a i pak se svými rodiči opravdu hodně cestovala. Byla v Číně, Indonésii… a už tehdy začala Besky doslova ochutnávat celý svět a především láska k chutím Panasie jí zůstala jako ta celoživotní. „Milovala jsem gastronomii snad odjakživa, všude jsme ochutnávali domácí kuchyni od místních obyvatel a pak doma s mamkou ty chutě zkoušely napodobovat. Ona sama nikdy nevařila podle receptů, ale podle toho, jak si chutě pamatovala, a být s ní v kuchyni… bylo vždycky něco! I díky ní se mým snem stalo vařit pro lidi, mít svou provozovnu, péct si svoje dorty,“ říká Besky, která vůbec nezakrývá, že maminka byla v její vášni pro jídlo, vaření a chutě naprosto klíčovou osobou. „Takové kuře Satay dělala už před dvaceti lety, kdy o něm u nás nikdo ani neslyšel!“ (I proto prý chtěla do soutěže původně přihlásit právě svou mamku, která jednoznačně odmítla!)
Rok studovala v USA, pak v Praze marketing a získala titul inženýra v oboru ekonomie. I když si pod marketingem prý představovala něco úplně jiného, více kreativního. Právě kreativita je totiž její podstatou! Má v sobě spoustu energie, je cílevědomá, důsledná a sama k sobě nesmírně přísná. A když jí připomenete, že taky krásná, mávne nad tím jen s rozpaky rukou a stočí řeč rychle zpátky k jídlu a vaření. Protože přece vaření a pečení je její život, i když přiznává, že ona, která svým kulinárním talentem ohromila i michelinského kuchaře, to před nějakým rokem a půl chtěla vzdát. Sama se věnovala gastronomii asi osm let jako samouk, a přesto tomu, co v kuchyni umí, vůbec nevěřila. To změnila až samotná soutěž MasterChef. „Před ní jsem byla prostě Veronika, někdo, kdo je dneska prakticky zapomenutý. Veronika byla člověk, který dal základy k tomu, kdo jsem dnes. Ale dnes jsem Besky. Říkám, že do soutěže jsem přišla jako éterická pekařka a teď je ze mě vášnivá kuchařka, která pochopila, co umí, a cítí se konečně silná!“
S vášní pak mluví o všech svých plánech. Ty na vlastní bistro si zatím zatrhla. „Vysoké nájmy, vybavení provozovny a v neposlední řadě pandemie. Když nejste vidět, když vás nikdo nezná, je to doslova sebevražda…“ Teď už vidět je, ale její první kulinární kroky vedou přece jen trochu jiným směrem. Má za sebou měsíc a půl dlouhou stáž u Radka Kašpárka a aktuálně připravuje svou vlastní kuchařku. „Vyjde v květnu 2022, bude se jmenovat Nebesky s Besky a budu v ní nebesky vařit i nebesky péct a nesmírně se těším, až skrze ni budu moct konečně lidem předávat to, co jsem se sama učila dlouhé roky. Teď poprvé mám feedback, vím, že to, co dělám, dělám dobře, a nic víc jsem si vlastně žít nepřála. I proto se těším i na své první kurzy vaření v Gourmet Academy, protože díky nim si splním další ze svých snů. Být se svým vařením opravdu blízko lidem. A v intimní atmosféře kurzů pro osm lidí to bude to pravé ořechové. Budeme klábosit, vařit, péct, sdílet… Díky kurzům poznám pokaždé osm unikátních lidských osudů a nechám osm lidí nahlédnout zase do svého života, do toho, co pro mě vaření znamená…“ těší se na své působení v Gourmet Academy Besky. „A obrovskou přidanou hodnotou je pro mě i fakt, že když se spolu třeba naučíme péct dort, pak ten dort možná budou podle mého receptu péct na své oslavy a pokaždé si vzpomenou, že je právě tohle naučila Besky… Tohle umí jen jídlo, proto pro mě gastronomie tolik znamená!“

Přečíst celý detail

Následující kurzy lektora

Stékaný dort by BESKYVeronika BESKYdiarováVeronika BESKYdiarová
30. 5. 2024
5 000 ,-
obsazeno
21. 6. 2024
5 000 ,-
obsazeno
Dort jako z instagramu Veronika BESKYdiarováVeronika BESKYdiarová
31. 5. 2024
5 000 ,-
obsazeno
27. 9. 2024
5 000 ,-
4 volná místa
UNICORNcake by BESKYVeronika BESKYdiarováVeronika BESKYdiarová
8. 6. 2024
4 600 ,-
obsazeno
Čokoládově-čokoládový dort s BeskyVeronika BESKYdiarováVeronika BESKYdiarová
9. 6. 2024
5 000 ,-
obsazeno
1. 11. 2024
5 000 ,-
5 volných míst
MOLEKULA by BESKYVeronika BESKYdiarováVeronika BESKYdiarová
2. 9. 2024
5 500 ,-
6 volných míst
23. 11. 2024
5 500 ,-
6 volných míst
Glamour Cake by BESKYVeronika BESKYdiarováVeronika BESKYdiarová
3. 9. 2024
5 500 ,-
obsazeno
22. 11. 2024
5 500 ,-
obsazeno
CAKE ART by BESKY!Veronika BESKYdiarováVeronika BESKYdiarová
31. 10. 2024
5 000 ,-
4 volná místa