Vojtěch Vrtiška
Ještě nedávno byl Vojtěch Vrtiška prostě „jen“ student medicíny, který miloval sladké pečení. Pak vstoupil do soutěže Peče celá země, kde odboural porotu neobvyklými chutěmi a až uměleckým provedením svých výtvorů, a vyhrál.
Zatímco k vaření měl prý Vojtěch Vrtiška blízko vždycky, k pečení sladkostí ho přivedla vlastně až éra covidu. Bylo to něco, u čeho mohl i v náročných chvílích relaxovat… A ukázalo se, že mu to jde tak, že z pečení může mít i víc než jen obyčejnou radost.
Posouval se sám, bez kurzů a učitelů. Metodou pokus-omyl. A velmi brzy našel svůj originální, až takřka umělecký rukopis, které jen na Instagramu obdivují už desetitisíce fanoušků a který si s tebou přinese i na kurzy pečení u nás, v Gourmet Academy.
„Zatím připravujeme dva kurzy a oba budou opřené o mou účast v pořadu Peče celá země. Péct budeme dort podobný tomu trnkovému, ale také minidezerty. Některé z nich se mnou přímo soutěžily, nicméně s sebou přinesu na kurzy i úplné novinky,“ slibuje Vojtěch s tím, že se na vedení kurzů hodně těší. „Dříve jsem vedl kurzy kaligrafie a tam se ukázalo, že práce s lidmi, přímý kontakt s nimi, mě fakt baví. Mám rád momenty, kdy můžu někoho naučit, co umím.“
I přesto, co už dokázal, je pořád skromný. A hlavně: velmi trpělivý a klidný. Prý za to vděčí jednak prvním třem rokům na medicíně, kdy byl klid základní ingrediencí přežití. A pak právě také tomu, že se všechno z pečení učil sám.
„Když jdete právě touhle cestou, testujete, sledujete své nezdary a pak všechno zkoušíte znovu, sice uděláte spoustu chyb. Ale právě proto, že je uděláte, že jich můžete příště vyvarovat. Kolikrát mi to fakt zachránilo krk nebo mi to pomohl oproti ostatním, protože jsem věděl, kde se ta chyba může stát. A když zkoušíte nové věci, navíc avantgardní jako já, musíte s chybou prostě počítat, to k tomu patří.“
Ingredience jsou v jeho receptech také netypické. A ovesné korpusy nebo pohanka zase přímo nabízí otázku, jestli Vojtěch preferuje zdravé pečení. „Tak to vůbec, sladké je podle mě něco, z čeho máte mít radost, ne se na tom naučit jíst zdravě. Ingredience vybírám jen z hlediska chuťové složky, ne proto, jestli jsou nebo nejsou zdravé.“
A jak dává vůbec dohromady své recepty? Jak kdy. Někdy má prý rovnou představu o tom, jak bude vypadat výsledný vizuál, a podle toho ladí chutě, textury, suroviny. „V každém případě mám rád, když vizuál podpoří chuť. Vadí mi, když máte růžový dort a v něm je hutná čokoláda. Pokud je čokoládový, má být hnědý, a také má být na první dobrou vidět, jaké suroviny se v něm zhruba tak nachází.“
Jindy ho ale k pečení inspiruje nějaká zajímavá chuť, kterou otestuje, aby viděl, jak se konkrétní surovina chová, a teprve pak přemýšlí, kde ji v pečení použije a jak bude vypadat finální vizuál. Prostě, kreativec tělem i duší. Už brzy v Gourmet Academy!